Przepisy

czwartek, 27 lutego 2014

Wyśmienite Pączki Bezglutenowe

Jak ja lubię takie dni jak Tłusty Czwartek, można objadać się do woli i to bez żadnych wyrzutów sumienia hihihi :) Zrobiłam Pączki Bez glutenu i wyszły przepyszne!! nawet Mąż który nie jest na diecie, z wielką chęcią pochłoną zacną ilość :) Pączki nadziewałam dżemem truskawkowych,i posypałam cukrem pudrem.Naprawdę warto spróbować zrobić samemu pączki w domu, nie jest to bardzo trudne a później jaki efekt mmm... :)


Składniki na ok.8 pączek:

* 500 g mąki bezglutenowej
* 5 g świeżych drożdży
* 1 szklanka mleka (ciepłego)
* 7 żółtek
* 50 g masła
* pół szklanki cukru
* 1 duża łyżka cukru waniliowego
* 1 łyżka soku z cytryny
* 3 łyżki wódki (alkohol i tak wyparuje podczas smażenia )
* olej 0,5 litra
* dżem 
* cukier puder do posypania
* szczypta soli

Wykonanie:

~ Robimy rozczyn z drożdży-kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy troszeczkę ciepłym mlekiem( ale nie gorącym bo wtedy drożdże nie zadziałają), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż na powierzchni powstaną bąbelki, trwa to ok 10-15 minut.

~ W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek.Do żółtek wsypać cukier i ucierać do białości.

~ Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.

~ Do utartych żółtek, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, drożdże, sok z cytryny, wódkę , mleko, szczyptę soli  i wyrabiamy ciasto najlepiej rękami,wlewamy masło i jeszcze chwilkę wyrabiamy do tej pory aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

~ Wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

~ Natłuszczonymi palcami odrywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni,bierzemy łyżeczkę dżemu, nakładamy na ciasto, sklejamy brzegi tworząc kuleczkę.

~Następnie układamy pączki na papierze lub na folii aluminiowej natłuszczoną olejem (aby łatwo dały się odkleić) i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.Gdy pączki podwoją swoją objętość możemy przystąpić do smażenia.

~ Wlewamy do garnka olej, rozgrzewamy tłuszcz (odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.), po rozgrzaniu mocno tłuszczu zmniejszamy ogień i wkładamy nasze pączki,mają pływać w tłuszczu luźno, smażymy ok.6-8 minut, przekładając  co jakiś czas widelcem na drugą stronę, pączek musi być dobrze podpieczony.

~ Przed zakończeniem smażenia można sprawdzić na jednym pączku, czy jest usmażony w środku. 

~Upieczonego pączka wyjmujemy na papierowy ręcznik żeby troszkę odsączyć tłuszcz, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.




Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz