Mój buraczku, mój czerwony...Czy można upiec zdrowe ciasto i do tego aby dobrze smakowało?? oczywiście że tak!! Dzisiaj polecam przepis mojego autorstwa na oryginalne ciasto marchwiowo- buraczane,wyszło miękkie ,wilgotne,długo utrzymuje świeżość i w ogóle buraczków nic a nic nie czuć :). Pycha!!!
Składniki:
* 2 szklanki mąki gryczanej
* 0,5 szklanki mąki sezamowej
* 1 szklanka (ubita) marchewki
* 1 szklanka (ubita) buraka
* 0,5 szklanki orzechów włoskich
* 3/4 szklanki oleju rzepakowego
* 1 szklanka cukru brązowego
* 3 jajka
* 2 płaskie łyżeczki sody
* 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka cynamonu
* garść owoców goji
* garść żurawiny
Wykonanie:
~Marchewkę i buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ale nie tych najdrobniejszych)
~orzechy siekamy, owoce goji zalewamy wrzątkiem,( po wystudzeniu wody odcedzamy na sitku) jajka z cukrem miksujemy.
~Do mąk (gryczanej i sezamowej) wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C pieczemy 40-45 minut.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz