Przepisy

czwartek, 29 maja 2014

Pasztet z mięsa mieszanego

Ten pasztet mięsny jest jednym z moich ulubionych pasztetów. Połączenie kilku rodzajów mięs jest strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie a przekonacie się sami, że warto było zrobić.:)



Składniki:

* 30 dag karkówki
* 30 dag pręgi wołowej lub innego mięsa wołowego
* 1 golonkę z indyka lub dwie jeśli goloneczki są małe
* 2 ćwiartki z kurczaka
* 30 dag wątróbki drobiowej
* włoszczyzna
* 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, lub jedną kajzerkę kukurydzianą
* sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
* 2 jajka
* jedną cebulę

Wykonanie:

- Mięso myjemy, włoszczyznę i cebulę obieramy myjemy, wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
- Do garnka wrzucamy przyprawy, sól, pieprz w ziarenkach, listek laurowy, ziele angielskie.
- Wszystko gotujemy do miękkości tak około 2 godz.
- Na piętnaście minut przed ugotowaniem wrzucamy wątróbkę.

- Gdy mięso będzie już gotowe to go odcedzamy, jeśli będziecie używać bułki zamiast siemienia lnianego to odlejcie szklankę wywaru i namoczcie bułkę w tym wywarze.

- Mięso mielimy dwukrotnie, łącznie z bułką i wątróbką, zmielcie także jedną marchewkę i cebulę z wywaru.
- Po zmieleniu wszystko dokładnie wymieszajcie dodając jajka, siemię lniane, (jeśli użyjecie bułki to pomińcie siemię) doprawcie do smaku przyprawami, sól, pieprz, jeśli ktoś lubi to można dodać odrobinę gałki muszkatołowej.

- Masę wrzucamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą bezglutenową lub mąka np. ryżową ( u mnie są to płatki migdałowe)

- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wstawiamy pasztet i pieczemy około 1 godz.





Smacznego!!! :)

1 komentarz: