Przepisy

sobota, 21 czerwca 2014

Tarta bezglutenowa z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Ostatnio odwiedziłam Moją Ukochaną Mamusie :) która wpadła na pomysł żebyśmy zrobiły bezglutenową tartę z łososiem. Na początku musiałyśmy troszkę pogłówkować jakie składniki będą najlepsze na spód tarty, doszłyśmy do wniosku że spód zrobimy z mąki gryczanej, ahhh to był strzał w dziesiątkę,spód wyszedł kruchy a w smaku naprawdę dobry :) Tarta jest troszkę ;) kaloryczna, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na mały rarytas...pychota!!



Składniki na ciasto:

* maka ziemniaczana 130g
* mąka gryczana 130g
*łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
*pół łyżeczki soli
* masło 100g
* 1 jajko

Składniki na farsz:

* łosoś w plastrach 200g
* jajka 3 szt.
* 1 cebula
* 0.5 szkl. śmietany kremówki najlepiej 30%
* 2 pomidory
* bazylia( kilka listków), sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* 1 duża kulka mozzarelli

Wykonanie:

- Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść, jeśli będzie kłopot z wyrobieniem ciasta to można dodać trochę śmietany lub wody jak kto woli.

- Ciastem wylepić foremkę do tartej, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec około 15min.

- Pomidory sparzyć obrać ze skórki, wydrążyć miąższ a resztę pomidorów pokroić w kosteczkę.

- Mozzarellę pokroić w plastry, bazylię posiekać

-Do miski wbić jajka wlać śmietanę, wsypać przyprawy i wymieszać. Cebulę pokroić w kosteczkę.

- Na podpieczoną tartę wykładamy składniki, łososia, cebulę, pomidory, mozzarellę,bazylię lekko doprawiamy solą i pieprzem na koniec zalewamy masą jajeczno-śmietanową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy od 30 do 40 minut.




Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie i na pewno super smakuje. Gratuluję i pozdrawiam, zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A łosoś wędzony czy surowy?

    OdpowiedzUsuń