Przepisy

czwartek, 26 czerwca 2014

Leczo z warzywami i cynamonem

Kiedyś nie wyobrażałam sobie lecza bez mięsa, wydawało mi się że będzie to bez smaku i się tym nie najem, a jednak się pomyliłam!!Leczo na samych warzywach jest również dobre i jakie lekkie mmm...dużo trzeba pokroić warzyw, ale opłaca się zrobić gdyż potrawa jest bardzooooooo pożywna.Danie pięknie pachnie cynamonem, zresztą sami spróbujcie ;)



Składniki:

* Duża zielona cukinia
* 2 czerwone papryki
* 2 żółte papryki
* 2 ząbki czosnku
* 2 cebule
* 30 g pieczarek
* 1 kg pomidorów
* 2 łyżeczki koncentratu
* zioła do smaku
* szczypta cynamonu
* szczypta słodkiej papryki
*pieprz, sól
*olej

Wykonanie:

~ Wszystkie warzywa pokroić

~W dużym garnku na podgrzanym oleju podsmażamy na początku cebulkę z czosnkiem później dodajemy resztę warzyw.

~ Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy na pół i wrzucamy do blendera.

~ Zrobiony przecier pomidorowy dodajemy do warzyw i gotujemy ok.20-25 minut.

~ Na koniec dodajemy koncentrat, i przyprawiamy do smaku, gotujemy jeszcze przez chwilkę.

~ Danie można udekorować natką pietruszki.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz