Składniki:
* 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
* 20 dag pieczarek
* 1 marchewka
* 1 cebula
* 2 jajka
* garść natki pietruszki
* 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
* 2 łyżki zmielonego słonecznika
* przyprawy - pieprz ,sól, papryka słodka, zioła prowansalskie , majeranek
Wykonanie:
~ Kaszę gryczaną ugotować ( ja gotuję w proporcjach: 2 szklanki wody, szklanka kaszy oczywiście z dodatkiem soli do smaku)
~ Kaszę wystudzić ( może być też ugotowana dzień wcześniej, lub jeśli gotujemy kaszę na obiad i zostaje nam a więc także możemy ją wykorzystać następnego dnia do kotletów)
~ Pieczarki pokroić ( nie muszą być drobno pokrojone bo będziemy je mielić) podsmażyć na patelni do momentu wyparowania wody jak już będą gotowe to odstawić do wystudzenia.
~ Marchewkę zetrzeć na tarce chwilę podsmażyć następnie dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę dusić pod przykryciem do miękkości, odstawić do wystudzenia.
~ Natkę pietruszki drobno posiekać.
~ Kaszę gryczaną, pieczarki, marchewkę z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa, wrzucić do miski dodać jajko, zmielone siemię lniane, zmielonego słonecznika, jajka, pokrojoną natkę pietruszki dodać przyprawy do smaku i wszystko dobrze wymieszać.
~ Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej bezglutenowej lub mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz