Przepisy

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kotlety z kaszy gryczanej

Kasza jest bardzo zdrowa i warto ją jeść, nawet codziennie ;) zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych.Z kaszy można zrobić dużo świetnych dań, ja postanowiłam że zrobię jedno z nich czyli kotlety z kaszy gryczanej.W smaku są bardzo dobre, wydaje mi się że nawet miłośnicy mięsa się do nich przekonają.Zapraszam do wypróbowania przepisu :)




Składniki:

* 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
* 20 dag pieczarek
* 1 marchewka
* 1 cebula
* 2 jajka
* garść natki pietruszki
* 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
* 2 łyżki zmielonego słonecznika
* przyprawy - pieprz ,sól, papryka słodka, zioła prowansalskie , majeranek

Wykonanie:

~ Kaszę gryczaną ugotować  ( ja gotuję w proporcjach: 2 szklanki wody, szklanka kaszy oczywiście z dodatkiem soli do smaku)

~ Kaszę wystudzić ( może być też ugotowana dzień wcześniej, lub jeśli gotujemy kaszę na obiad i zostaje nam a więc także możemy ją wykorzystać następnego dnia do kotletów)

~ Pieczarki pokroić ( nie muszą być drobno pokrojone bo  będziemy je mielić) podsmażyć na patelni do momentu wyparowania wody jak już będą gotowe to odstawić do wystudzenia.

~ Marchewkę zetrzeć na tarce chwilę podsmażyć następnie dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę dusić pod przykryciem do miękkości, odstawić do wystudzenia.

~ Natkę pietruszki drobno posiekać.

~ Kaszę gryczaną, pieczarki, marchewkę z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa, wrzucić do miski   dodać jajko, zmielone siemię lniane, zmielonego słonecznika, jajka, pokrojoną natkę pietruszki dodać przyprawy do smaku  i wszystko dobrze wymieszać.

~ Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej bezglutenowej lub mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz