Przepisy

czwartek, 17 kwietnia 2014

Kotlety z ryżu pełnoziarnistego i warzyw

Ostatnio zaczęłam eksperymentować z różnymi kaszami i oto tak powstały kotlety z ryżu, które przeszły moje oczekiwania nie spodziewałam się, że będą tak pyszne, spróbujcie sami!



Składniki:

* 220 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
* 1 marchewka duża (około 150 g)
* 1 pietruszka duża (około 93g)
* 1 por (około 180g)
* kawałek selera (około 60g)
* jajko
* garść natki pietruszki
* 1 łyżka masła
* pół szklanki ziaren słonecznika podprażonych na patelni i zmielonych
* sól, pieprz
* szczypta ziół prowansalskich
* szczypta oregano
* szczypta carry ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać inne przyprawy, według uznania)

Przygotowanie:

- Ryż ugotować.

- Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce (pora pokroić) wszystko wrzucić na patelnię wlać trochę wody wrzucić łyżkę  masła i dusić do miękkości. Wystudzić.

- Pietruszkę drobno posiekać, ziarna słonecznika uprażyć na patelni wystudzić i zmielić w młynku do mielenia kawy.

- Wszystkie składniki wrzucić do miski wbić jajko dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia formować kotleciki i układać na blasze.

- Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić kotlety i piec około 25min.

Kotlety można także usmażyć na patelni w małej ilości tłuszczu.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobne, ale widzę, że tutaj lista składników bogatsza, więc na pewno Twoja wersja o wiele lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Im więcej zdrowych składników, tym lepiej ;) a kotlety są pyszne, więc polecam ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń