Przepisy

środa, 2 kwietnia 2014

Fasolka po Bretońsku

Zostało mi sporo fasoli białej więc postanowiłam zrobić Fasolkę po Bretońsku, jest to danie które zawiera fasolę gotowaną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami.Moim zdaniem warunkiem dobrej fasolki po bretońsku, jest dodanie dobrego przecieru pomidorowego, i dobrej jakościowo kiełbasy, która nadaje bardzo dobry smak całemu daniu!



Składniki:

~ 400 g fasoli białej 

~ 300 g dobrej kiełbasy
~ 1 słoiczek przecieru pomidorowego 200-300 g
~ 1 duża cebula
~ 1 duży ząbek czosnku
~ 1 liść laurowy
~ 3 ziarenka ziela angielskiego
~ 1 łyżeczka majeranku
~ szczypta ziół prowansalskich 
~ pół łyżeczki mielonego kminu
~ 1 łyżeczka ksylitolu (można zwykłego białego cukru)
~ sól,pieprz
~ 1 łyżka mąki ryżowej 
~ olej


Wykonanie:

~ Zalewamy fasolkę wodą i odstawiamy na całą noc przed gotowaniem.


~ Następnego dnia odlać wodę, w której moczyła się fasolka, zalać świeżą nieco powyżej poziomu fasoli, dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu, Długość gotowania zależy od fasoli, ja gotowałam mniej więcej ok. godziny.

~ W między czasie jeśli trochę wody odparuje, dolewamy ją do takiego poziomu, by było kilka centymetrów ponad fasolę.

~ W połowie gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, kminek.

~ Na małym ogniu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i kiełbasę.

~ Kiedy fasola będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy, cukier,podsmażoną kiełbasę, cebulę i czosnek i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy mąką ryżową. Gotujemy przez ok 10-15 minut.

~ Jeśli fasolka będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody, a jak za rzadka to odrobinę mąki.


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz