Składniki:
~ 400 g fasoli białej
~ 300 g dobrej kiełbasy
~ 1 słoiczek przecieru pomidorowego 200-300 g
~ 1 duża cebula
~ 1 duży ząbek czosnku
~ 1 liść laurowy
~ 3 ziarenka ziela angielskiego
~ 1 łyżeczka majeranku
~ szczypta ziół prowansalskich
~ pół łyżeczki mielonego kminu
~ 1 łyżeczka ksylitolu (można zwykłego białego cukru)
~ sól,pieprz
~ 1 łyżka mąki ryżowej
~ olej
Wykonanie:
~ Zalewamy fasolkę wodą i odstawiamy na całą noc przed gotowaniem.
~ Następnego dnia odlać wodę, w której moczyła się fasolka, zalać świeżą nieco powyżej poziomu fasoli, dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu, Długość gotowania zależy od fasoli, ja gotowałam mniej więcej ok. godziny.
~ W między czasie jeśli trochę wody odparuje, dolewamy ją do takiego poziomu, by było kilka centymetrów ponad fasolę.
~ W połowie gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, kminek.
~ Na małym ogniu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i kiełbasę.
~ Kiedy fasola będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy, cukier,podsmażoną kiełbasę, cebulę i czosnek i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy mąką ryżową. Gotujemy przez ok 10-15 minut.
~ Jeśli fasolka będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody, a jak za rzadka to odrobinę mąki.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz