Składniki:
* 1 makrela wędzona
* 20-30 deko wędzonego łososia
* 100 g ryżu białego
* 1 marchewka
* 1 średnia cebula
* 4 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
* łyżeczka ksylitolu ( można cukru )
* przyprawy do smaku: pieprz, papryka słodka (można i też ostrą), sól.
Wykonanie:
~ Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
~ Makrelę i łososia rozdrabniamy na małe kawałki, cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
~ Całość podsmażamy na patelni, a później dusimy parę minutek do miękkości (można dodać odrobinę wody),jak marchewka i cebulka będą już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, i jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem ok. 10 minutek.
~ Ugotowany ryż wrzucamy do miseczki i dodajemy nasz farsz z patelni, całość przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły.
~ Odstawić do wystygnięcia,na koniec chowamy do lodówki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz