Przepisy

piątek, 4 kwietnia 2014

Zupa Krem Brokułowa z orzechami nerkowca

Na prawdę warto zrobić zupę krem z brokułów,jest bardzo pożywna i zdrowa a na dodatek smaczna!!Taką zupę można zrobić na wiele sposobów, np. cebulkę pokroić w kosteczkę  i razem z czosnkiem podsmażyć na maśle.Ja wolę wersję bez smażenia ponieważ jest zdrowsza :) Zamiast śmietany możemy dodać mleko kokosowe i również będzie przepysznie!!



Składniki:

~ 500 g brokuła
~ 1 duża marchewka
~ 3 ziemniaki
~ 1 seler
~ 1 mała cebula
~ 1 pietruszka
~ 1 ząbek czosnku
~ śmietana 30%
~ garść orzechów nerkowca (można pominąć, albo dodać inne orzechy)
~ do przyprawienia: sól, pieprz, kminek,bazylia i zioła prowansalskie

Wykonanie:

~Marchewkę, seler, pietruszkę i cebule kroimy w grube plasterki, wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.

~Następny krok to obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw.Po 15 minutach wrzucamy umyty i podzielony na różyczki brokuł, razem z czosnkiem, gotujemy ok 10 minut nie więcej.

~Po 10 minutach z garnka odlewamy troszkę wody,aby zupa krem była bardziej gęsta.Wszystko miksujemy na gładką masę blenderem.

~Na koniec przyprawiamy do smaku i posypujemy orzechami nerkowca.Zupę możemy zaprawić śmietaną w garnku albo na talerzu.



Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupę brokułową, a twoja widzęwyszła wyjątkowo gęsta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo odlałam sporo wody ;) ale właśnie taka gęsta smakuje mi najbardziej.Pozdrawiam Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń