Składniki:
~ 500 g brokuła
~ 1 duża marchewka
~ 3 ziemniaki
~ 1 seler
~ 1 mała cebula
~ 1 pietruszka
~ 1 ząbek czosnku
~ śmietana 30%
~ garść orzechów nerkowca (można pominąć, albo dodać inne orzechy)
~ do przyprawienia: sól, pieprz, kminek,bazylia i zioła prowansalskie
Wykonanie:
~Marchewkę, seler, pietruszkę i cebule kroimy w grube plasterki, wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
~Następny krok to obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw.Po 15 minutach wrzucamy umyty i podzielony na różyczki brokuł, razem z czosnkiem, gotujemy ok 10 minut nie więcej.
~Po 10 minutach z garnka odlewamy troszkę wody,aby zupa krem była bardziej gęsta.Wszystko miksujemy na gładką masę blenderem.
~Na koniec przyprawiamy do smaku i posypujemy orzechami nerkowca.Zupę możemy zaprawić śmietaną w garnku albo na talerzu.
Smacznego!!
Bardzo lubię zupę brokułową, a twoja widzęwyszła wyjątkowo gęsta ;)
OdpowiedzUsuńBo odlałam sporo wody ;) ale właśnie taka gęsta smakuje mi najbardziej.Pozdrawiam Serdecznie :)
OdpowiedzUsuń