Przepisy

niedziela, 27 kwietnia 2014

Faszerowana cukinia z mięsem mielonym

Ten przepis zawojował moje podniebienie, nie dość że danie jest szybkie to i bardzo dobrze smakuje nawet na drugi dzień po ogrzaniu w piekarniku.Chętnie zapraszam do wypróbowania przepisu!! :)


Składniki:

* 3 duże cukinie
* pół kilo mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
* 1 duża marchewka
* pół czerwonej papryki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki wina czerwonego 
* 200 ml przecieru pomidorowego
* 1 kulę mozzarelli 
* pieprz, sól, tymianek, kminek, bazylia, papryka ostra lub słodka.

Wykonanie:

~ Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżki usuwamy gniazda nasienne tworząc z cukinii łódeczkę.

~ Na rozgrzanej patelni smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek.

~ Na tarce o małych oczkach ścieramy marchewkę, dodajemy do reszty smażących się składników.Całość polewamy winem i czekamy aż trochę odparuje.

~ Do mięsa i warzyw dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.Chwilkę jeszcze zostawiamy na ogniu ok. 5 minut.

~ Cukinię faszerujemy farszem i przykrywamy serem mozzarellą.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz