Składniki:
* 3 duże cukinie
* pół kilo mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
* 1 duża marchewka
* pół czerwonej papryki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki wina czerwonego
* 200 ml przecieru pomidorowego
* 1 kulę mozzarelli
* pieprz, sól, tymianek, kminek, bazylia, papryka ostra lub słodka.
Wykonanie:
~ Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżki usuwamy gniazda nasienne tworząc z cukinii łódeczkę.
~ Na rozgrzanej patelni smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek.
~ Na tarce o małych oczkach ścieramy marchewkę, dodajemy do reszty smażących się składników.Całość polewamy winem i czekamy aż trochę odparuje.
~ Do mięsa i warzyw dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.Chwilkę jeszcze zostawiamy na ogniu ok. 5 minut.
~ Cukinię faszerujemy farszem i przykrywamy serem mozzarellą.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz