Nadziewana polędwica mięsem mielonym i pieczarkami ahhh... pychota!!! Ten przepis mojej Mamy jest wart wypróbowania, polędwiczka wyszła soczysta i naprawdę smaczna, można je jeść na zimno do kanapek jak i na ciepło do obiadu z surówką.
Składniki:
*1 polędwiczka
*30 dag mięsa mielonego z indyka ( może być inne mięso)
*1 marchewka
*4 średnie pieczarki
*1 mała cebula
*ząbek czosnku
*1 jajko
*1 łyżka natki pietruszki
*sól
*pieprz
*papryka słodka w proszku
*majeranek
*szczypta kminku rzymskiego
Wykonanie:
~Polędwiczkę rozciąć do połowy wzdłuż i rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć lekko solą majerankiem, papryką i pieprzem odstawić.
~Pieczarki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju wrzucamy czosnek i cebulę chwilę podsmażamy następnie dodajemy pieczarki i marchewkę chwilę razem wszystko podsmażamy.
~Do mięsa mielonego wrzucamy jajko, sól, szczyptę papryki, pieprzu, kminku rzymskiego, natkę pietruszki, podsmażone i wystudzone warzywa wszystko mieszamy oczywiście sprawdzamy czy farsz jest dostatecznie przyprawiony.
~Dobrze wyrobiony farsz kładziemy wzdłuż polędwiczki i zwijamy w roladę następnie roladę spinamy wykałaczkami, można także związać sznurkiem. Ja jeszcze polędwiczki lekko skrapiam olejem, żeby w czasie pieczenia nie wyschły za bardzo. Piekarnik nastawiam na 180 stopni i piekę w rękawie 45-50 minut.
pychota!
OdpowiedzUsuń