Przepisy

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pasztet Bezglutenowy z Fasoli i Czerwonej Soczewicy

Zaglądając do szafki zauważyłam, że mam bardzo duży zapas soczewicy i białej fasoli,musiałam coś z tym zrobić, więc wpadłam na pomysł aby upiec domowy pasztet z fasoli i czerwonej soczewicy, wyszedł na prawdę bardzooooo dobry, a jeszcze lepszy był następnego dnia!! Pasztet po upieczeniu troszkę się kruszy, ale smakuje tak dobrze że w ogóle mi to nie przeszkadzało.Robi się go szybko i bezproblemowo, dlatego od tej pory zagościł w moim menu na stałe!Także zapraszam do wypróbowania :) 




Składniki:

* 130 g białej fasoli
* 130 g czerwonej soczewicy
* 3 łyżki ziaren słonecznika
* 4 łyżki siemienia lnianego 
* 1 łyżeczka sezamu
* 1 jajko ( w wersji wegańskiej, jajko możemy pominąć, ale wtedy zamiast jajka dodajemy troszeczkę oleju)
* 1 jabłko 
* 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka majeranku
* pół łyżeczki ziół prowansalskich
* szczypta kminku
*pieprz
* łyżeczka soli (można więcej,jak ktoś lubi bardziej słono )
* kilka kropel soku z cytryny
* foremka (keksówka 22cm x 11cm)

Wykonanie:

~ Suchą fasole i soczewicę namaczamy w wodzie na całą noc.

~ Na następny dzień, odlewamy wodę w której moczyła się fasola i soczewica.Dolewamy świeżej wody,fasole gotujemy ok 45-50 minut (sprawdzić czy jest miękka),a w innym garnuszku gotujemy soczewicę ok 20-25 minut.

~ Ugotowaną soczewicę odlewamy na sitko i czekamy do wystygnięcia.Następnie ugotowaną fasolę odcedzamy,przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki ( wtedy fasola nie będzie tak ciężko strawna).

~ Cebulę drobniutko kroimy i podsmażamy na oleju ( uważać żeby nie przypalić).

~ Obieramy jabłko i ścieramy na tarce o małych "oczkach".

~ Obraną fasolkę i soczewicę mielimy w blenderze albo w maszynce do mięsa.

~ dodajemy jabłko, cebule i drobno pokrojony czosnek (mielimy w maszynce).

~ Siemię lniane, sezam i ziarna słonecznika mielimy w blenderze na "mąkę".

~ Wszystkie składniki łączymy razem i doprawiamy przyprawami, sokiem z cytryny, dodajemy jajko i olej, dokładnie mieszamy.

~ Keksówkę smarujemy oliwą i oprószamy siemieniem lnianym, całą masę przekładamy do foremki, i posypujemy ziarnami słonecznika.

~ Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy ok.40-45 minut.

~Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, pasztet bardzo ładnie odchodzi od foremki.



Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz