Tiramisu!!!!!!!!Jeden z moich ulubionych deserów.Tradycyjne Tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni, podaje się bardzo silnie schłodzony i zwykle je się do kawy.Deser jest delikatny a zarazem rozpływa się w ustach do takiego stopnia, że moje kubki smakowe szaleją i proszą o jeszcze ostatni kawałek...oby ostatni ;)
Składniki tiramisu:
*50 dag mascarpone
*6 żółtek
*6 łyżek cukru pudru
*półtorej szklanki zaparzonej kawy naturalnej lub rozpuszczalnej
*5 łyżek amaretto
*biszkopt lub jeśli komuś nie będzie chciało się piec biszkoptu to około 25 biszkopcików *bezglutenowych do kupienia w zdrowej żywności.
Składniki na biszkopt:
*3 jajka
*80 g cukru brązowego
*3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej
*1 łyżeczka sody
Wykonanie:
~żółtka oddzielić od białek, mąkę z sodą przesiać przez sitko. Ubić pianę z białek stopniowo dodawać cukier, żółtka na koniec wsypać mąkę z sodą dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić ciasto i piec 15 minut.
Wykonanie tiramisu:
~Żółtka oddzielić od białek przełożyć do miski i ucierać mikserem na kogiel mogiel aż masa będzie prawie biała tak około 6 minut.
~Do utartej masy dodać serek mascarpone i ucierać mikserem do połączenia składników tak około 2 minut.
~Do kawy dodać amaretto wymieszać. Biszkopt przeciąć na pół. Jedna połówkę przełożyć do płaskiego naczynia i łyżką polać biszkopt uważać, żeby nie za dużo dodać, ponieważ w biszkopt bezglutenowy bardziej wsiąka płyn ( wiem coś o tym bo właśnie ja za dużo trochę dałam i był za bardzo wilgotny, ale też pyszny:) )
~Na biszkopt wyłożyć połowę masy posypać kakao. Czynność powtórzyć, położyć pozostałą cześć biszkoptu polać kawą z amaretto i wyłożyć pozostałą część masy. Posypać kakao lub zetrzeć gorzką czekoladę Naczynie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 5 godzin.
Wygląda cudnie ;o)
OdpowiedzUsuń