Przepisy

niedziela, 16 lutego 2014

Tiramisu z biszkoptem bezglutenowym

Tiramisu!!!!!!!!Jeden z moich ulubionych deserów.Tradycyjne Tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni, podaje się bardzo silnie schłodzony i zwykle je się do kawy.Deser jest delikatny a zarazem rozpływa się w ustach do takiego stopnia, że moje kubki smakowe szaleją i proszą o jeszcze ostatni kawałek...oby ostatni ;) 



Składniki tiramisu:

*50 dag mascarpone
*6 żółtek
*6 łyżek cukru pudru
*półtorej szklanki zaparzonej kawy naturalnej lub rozpuszczalnej
*5 łyżek amaretto
*biszkopt lub jeśli komuś nie będzie chciało się piec biszkoptu to około 25 biszkopcików *bezglutenowych do kupienia w zdrowej żywności.

Składniki na biszkopt:

*3 jajka
*80 g cukru brązowego
*3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej
*1 łyżeczka sody

Wykonanie:

~żółtka oddzielić od białek, mąkę z sodą przesiać przez sitko. Ubić pianę z białek stopniowo dodawać cukier, żółtka na koniec wsypać mąkę z sodą dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić ciasto i piec 15 minut.

Wykonanie tiramisu:

~Żółtka oddzielić od białek przełożyć do miski i ucierać mikserem na kogiel mogiel aż masa będzie prawie biała tak około 6 minut.

~Do utartej masy dodać serek mascarpone i ucierać mikserem do połączenia składników tak około 2 minut.

~Do kawy dodać amaretto wymieszać. Biszkopt przeciąć na pół. Jedna połówkę przełożyć do płaskiego naczynia i łyżką polać biszkopt uważać, żeby nie za dużo dodać, ponieważ w biszkopt bezglutenowy bardziej wsiąka płyn ( wiem coś o tym bo właśnie ja za dużo trochę dałam i był za bardzo wilgotny, ale też pyszny:) ) 

~Na biszkopt wyłożyć połowę masy posypać kakao. Czynność powtórzyć, położyć pozostałą cześć biszkoptu polać kawą z amaretto i wyłożyć pozostałą część masy. Posypać kakao lub zetrzeć gorzką czekoladę Naczynie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 5 godzin.


Smacznego!!

1 komentarz: