Przepisy

czwartek, 13 lutego 2014

Ryż z warzywami w sosie pomidorowo-kokosowym z jabłkiem.

Muszę się z wami podzielić przepisem które zagościło u mnie w sercu już na stałe:) Danie same w sobie jest bardzo proste i nie wymaga długiego czasu robienia.Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to można śmiało podawać  z makaronem.Zapraszam na małą ucztę!

 Danie na 2-3 porcje

Składniki:

*200g ryżu (można i więcej i mniej )
*1 puszka przecieru pomidorowego
*5-6 łyżek mleczka kokosowego
*1-2 sztuk. cebuli
*1 czerwona papryka
*pół zielonej cukinii
*1 żółta papryka
*20 g pieczarek
*pół marchewki
*2 ząbki czosnku
*szczypta kminu, tymianku, ziół prowansalskich i bazylii
*1 jabłko
*łyżeczka curry
*sól i pieprz

Wykonanie:

~Gotujemy ryż w osolonej wodzie.

~ Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę (łącznie z czosnkiem),cebulę w ósemki,marchew i jabłko ścieramy drobno na tarce.

~Całość wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy na rumiano.

~ Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym,do przecieru dodajemy mleczko kokosowe z przyprawami.

~Zostawiamy patelnię bez przykrycia na małym ogniu przez ok.20 minut, aby trochę sos odparował wtedy stanie się bardziej gęsty, od czasu do czasu mieszając, uważać aby się nie przypaliło :)

~Podajemy na ciepło.


Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz