Przepisy

środa, 19 lutego 2014

Ciasteczka gryczane z miodem

Przyszła mi chęć na coś słodkiego a więc postanowiłam upiec ciasteczka bez dodatku cukru. Wyszły rewelacyjne nawet nie spodziewałam się takich efektów są chrupiące słodziutkie niebo w gębie, bardzo gorąco polecam.:)



Składniki:

*1 szklanka mąki gryczanej
*pół szklanki mąki ziemniaczanej
*pół szklanki mąki sezamowej ( można zmielić samemu sezam)
*1 szklanka orzechów z nerkowca ( przed zmieleniem)
*pół szklanki orzechów włoskich
*pół szklanki migdałów
*100 g masła
*2.5 łyżki miodu ( u mnie miód z cynamonem i prawdziwą wanilią)
*3 figi
*1 jajko
*1 płaska łyżeczka sody

Wykonanie:

~Do miski wsypujemy wszystkie mąki, sodę i mieszamy. 

~Orzechy nerkowca rozdrabniamy na mąkę a migdały i orzechy włoskie także rozdrabniamy ale nie na mąkę tylko trochę grubiej. 

~Wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt się kruszyć to można dodać łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu, Formujemy w dłoniach kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy dłonią.

~Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem układamy ciasteczka, wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia się tak około 10 min.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz