Składniki:
*1 szklanka mąki gryczanej
*pół szklanki mąki ziemniaczanej
*pół szklanki mąki sezamowej ( można zmielić samemu sezam)
*1 szklanka orzechów z nerkowca ( przed zmieleniem)
*pół szklanki orzechów włoskich
*pół szklanki migdałów
*100 g masła
*2.5 łyżki miodu ( u mnie miód z cynamonem i prawdziwą wanilią)
*3 figi
*1 jajko
*1 płaska łyżeczka sody
Wykonanie:
~Do miski wsypujemy wszystkie mąki, sodę i mieszamy.
~Orzechy nerkowca rozdrabniamy na mąkę a migdały i orzechy włoskie także rozdrabniamy ale nie na mąkę tylko trochę grubiej.
~Wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt się kruszyć to można dodać łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu, Formujemy w dłoniach kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy dłonią.
~Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem układamy ciasteczka, wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia się tak około 10 min.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz