Składniki:
Tortownica o średnicy 20-24 cm
*1 kg twarogu (ser mielony w wiaderku, najlepszy jest Rylski, ale też można i inny,twaróg musi być dwukrotnie zmielony )
* 8 jajek
*1 szklanka cukru
*100 g masła
*1 opakowanie budyniu waniliowego (bezglutenowego)
*1 opakowanie cukru waniliowego
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
Wykonanie:
~Do miski wrzucam pokrojone masło,cukier,jajka,budyń,cukier waniliowy,płaską łyżeczkę proszku do pieczenia,miksuję do momentu aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę.
~Do połączonych składników dodaję twaróg,razem miksuję, jeśli masa będzie za rzadka można dodać 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia masy.
~Tortownicę o średnicy 20-24 cm, wykładam papierem do pieczenia, i wlewam masę.Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C i piekę ok.55-60 minut.
~Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i zostawiam do wystudzenia.Wierzch można posypać cukrem pudrem lub pokruszoną czekoladą.
Wskazówki:
Czas pieczenia często zależy od piekarnika,radziłabym co jakiś czas sprawdzać czy sernik za bardzo nam się nie podpiekł.
Życzę Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz