"Kiedy przeszłam na dietę bezglutenową najbardziej brakowało mi chleba, wszystkie chleby bezglutenowe które do tej pory próbowałam nie zadowalały moich kubków smakowych i wtedy straciłam nadzieję że kiedykolwiek uda mi się znaleźć cudowny przepis na przepyszny chleb bezglutenowy, i o to na zasadzie prób i błędów, upiekłam razem z Mamą która też jest na diecie bezglutenowej,chlebek który nam bardzo ale to bardzo smakuje,więc z czystym sumieniem bardzo go polecamy osobom które tak jak my, nie wyobrażają sobie życia bez zwykłej kanapki...Chleb z dodatkiem ziemniaków dłużej zachowuje świeżość, i jest wilgotny i nie kruszy się, co tu dużo pisać trzeba spróbować :)
*100 g mąki z amarantusa
* 90 g mąki ryżowej
*100 g ziemniaków gotowanych
*300 g mąki gryczanej
*25 g drożdży
*1,5 łyżki cukru (ksylitol, ale może być i zwykły cukier)
*0,5 łyżki soli
*500 ml wody
*4 łyżki słonecznika lub innych pestek według uznania
*3 łyżki ziaren sezamu (ja użyłam czarnego sezamu, ponieważ jest zdrowszy)
Przygotowywanie:
Ziemniaki gotujemy ze skórką do miękkości, studzimy.Po wystudzeniu obieramy ziemniaki i przepuszczamy przez maszynkę lub ścieramy na tarce.Wszystkie mąki wraz z ziarnami łączymy ze sobą i mieszamy.Do ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier,sól i mieszamy. Na koniec łączymy wszystkie składniki łącznie z ziemniakami i wszystko razem dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.Jak ciasto będzie zbyt gęste to dolewamy odrobinę wody.Po wymieszaniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi swoją objętość to wrzucamy do brytfanki wysmarowanej olejem i posypanej mąką gryczaną (ja użyłam zmielonych migdałów) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy godzinę czasu, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczony.Po godzinie pieczenia wyłączam piekarnik, wyjmuję chleb z brytfanki i wkładam jeszcze do piekarnika na 15 minut, wtedy chleb ma skórkę bardziej chrupiącą.
Smacznego :)
Kobieto - tylko cukier - przecież na ksylitolu nie wyrośnie :)
OdpowiedzUsuń