Składniki:
*1 kg udźca z indyka
*sól
*pieprz
*0.5 łyżeczki tymianku
*0.5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
*0.5 łyżeczki majeranku
*0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
*0.5 łyżeczki cząbru (jeśli ktoś lubi) oczywiście zioła są według uznania co kto lubi. Ja jeszcze dałam 1 łyżkę natki pietruszki .
Wykonanie:
~Wszystkie zioła łącznie z solą i pieprzem mieszamy.
~Udziec lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie całą mieszanką ziołową dobrze nacieramy mięsko, zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem przystosowanym do pieczenia.
~Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin ale także można zostawić na całą noc wtedy mięsko nabierze lepszego aromatu i będzie smaczniejsze. Ja takie mięso piekę w rękawie do pieczenia, ponieważ wtedy jest bardziej soczyste i tak nie wysycha w czasie pieczenia, ale również można upiec w naczyniu żaroodpornym lub w brytfanie w zależności co kto ma w domu.
~Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić mięso i piec około godziny czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz