Przepisy

środa, 12 lutego 2014

Pieczony udziec z indyka

Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem Mojej Mamy na bardzo dobre pieczone mięsko z udźca indyka. Takim pieczonym mięskiem można zastąpić najlepszą wędlinę a jak wiecie te kupne wędliny posiadają moc konserwantów i innych chemicznych dodatków.Wędlinka jest bardzo smaczna no i oczywiście zdrowa.:)






Składniki:

*1 kg udźca z indyka
*sól
*pieprz
*0.5 łyżeczki tymianku
*0.5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
*0.5 łyżeczki majeranku
*0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
*0.5 łyżeczki cząbru (jeśli ktoś lubi) oczywiście zioła są według uznania co kto lubi. Ja jeszcze dałam 1 łyżkę natki pietruszki .


Wykonanie:

~Wszystkie zioła łącznie z solą i pieprzem mieszamy. 

~Udziec lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie całą mieszanką ziołową dobrze nacieramy mięsko, zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem przystosowanym do pieczenia. 

~Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin ale także można zostawić na całą noc wtedy mięsko nabierze lepszego aromatu i będzie smaczniejsze. Ja takie mięso piekę w rękawie do pieczenia, ponieważ wtedy jest bardziej soczyste i tak nie wysycha w czasie pieczenia, ale również można upiec w naczyniu żaroodpornym lub w brytfanie w zależności co kto ma w domu.

~Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić mięso i piec około godziny czasu. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz