Składniki:
*500 g ziemniaków
*1 szklanka mąki bezglutenowej (Schar)
*1 jajko
Wykonanie:
~Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu czekamy aż ostygnął
~Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez dużą praskę lub maszynkę do mięsa,dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto (jeśli będzie się za bardzo lepić dodać jeszcze trochę mąki).
~Jeśli już uzyskaliśmy gładkie ciasto,to dzielimy na 2 części i tworzymy z niego rulon o średnicy ok.1.5-2 cm ,kroimy nożem po skosie na drobne kosteczki i odkładamy na talerz lub stół lekko podsypaną mąką.
~Kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody,mieszamy lekko wodę i czekamy aż kopytka wypłyną na wierzch i czekamy 2-3 minuty.
~Łyżką cedzakową wyjmujemy kopytka i przekładamy do miseczki z zimną wodą, znów przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy kopytka z zimnej wody i przekładamy bezpośrednio na talerz.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz