Przepisy

środa, 19 lutego 2014

Bezglutenowe Kopytka

Uwielbiam mączne dania, dlatego dzisiaj przyszedł mi pomysł aby zrobić na obiad kopytka z mąki bezglutenowej i naprawdę bardzo polecam, bo wyszły mięciutkie, dużo smakiem się nie różnią od kopytek z glutenem.Można podawać z różnymi sosami, ja podałam z masłem i cukrem, mmm...Polecam!!



Składniki:

*500 g ziemniaków
*1 szklanka mąki bezglutenowej (Schar)
*1 jajko

Wykonanie:

~Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu czekamy aż ostygnął 

~Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez dużą praskę lub maszynkę do mięsa,dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto (jeśli będzie się za bardzo lepić dodać jeszcze trochę mąki).

~Jeśli już uzyskaliśmy gładkie ciasto,to dzielimy na 2 części i tworzymy z niego rulon o średnicy ok.1.5-2 cm ,kroimy nożem po skosie na drobne kosteczki i odkładamy na talerz lub stół lekko podsypaną mąką.

~Kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody,mieszamy lekko wodę i czekamy aż kopytka wypłyną na wierzch i czekamy 2-3 minuty.

~Łyżką cedzakową wyjmujemy kopytka i przekładamy do miseczki z zimną wodą, znów przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy kopytka z zimnej wody i przekładamy bezpośrednio na talerz.





Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz