Przepisy

poniedziałek, 17 lutego 2014

Pieczone udka z kurczaka z warzywami

Soczyste, chrupiące i do tego ta słodka pyszna marchewka...brzmi na prawdę świetnie, palce lizać!!Na szybki i niedzielny obiad zaliczam pieczone udka z kurczaka z warzywami.Kurczaka podałam z ziemniakami z dodatkiem gotowanych buraków.Pychota!!




Składniki:

*1 kg udek z kurczaka (ja jeszcze dodałam skrzydełka, ale niekoniecznie)
*przyprawa do kurczaka najlepiej ziołowa, ja jeszcze dodaję szczyptę soli, carry, papryki czerwonej ( może być ostra), trochę kminku zmielonego
*1 ząbek czosnku
*3 marchewki
*1 por
*30 dag pieczarek

Wykonanie:

~Wszystkie przyprawy wrzucam do salaterki dodaję pokrojony drobno czosnek i dokładnie wszystko mieszam. 

~Udka z kurczaka myję osuszam ręcznikiem i nacieram przyprawami. Wkładam do miski, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 2 godziny, można także na całą noc, wtedy będą bardziej aromatyczne.

~Kroję wszystkie warzywa, marchewkę w grubsze talarki, pora, pieczarki mogą być pokrojone dość grubo ( można jeszcze dodać jakieś swoje ulubione warzywa np. paprykę czerwoną, ale to według uznania kto co lubi)  i wrzucam do udek z kurczaka, wszystko mieszam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

~Przekładam do brytfanki wysmarowanej olejem i piekę około godziny.


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz