Składniki:
Na kotlety:
* 1 kg ziemniaków
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka natki pietruszki, i koperku
* sól, pieprz
Na Sos:
* 40 deko pieczarek
* 200 gram śmietany 18%
* cebula
* sól, pieprz
Wykonanie:
~Ziemniaki gotujemy w łupinkach (nie solimy wody)
~Koperek i natkę drobno siekamy.
~Ziemniaki ostudzone obieramy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub przecieramy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajka posiekaną natkę, koperek, sól i pieprz do smaku, możemy jeszcze dodać odrobinę kminku mielonego, wrzucamy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety obtaczamy w mące kukurydzianej( ja zrobiłam taką panierkę mąkę kukurydzianą ze zmielonymi migdałami, ale niekoniecznie) smażymy na oleju do zrumienienia się.
Na sos:
~ Bierzemy pieczarki, obieramy i drobno kroimy, cebulę obieramy drobno siekamy wrzucamy na patelnię razem z pieczarkami, dodajemy sól, pieprz i smażymy do odparowania wody. Następnie wlewamy śmietanę chwilę dusimy, jeśli sos będzie za gęsty to można dodać trochę wody, na koniec doprawiamy do smaku no i gotowe.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz