Składniki:
Sucha masa:
* Ok. 1,5 szklanki mąki (żytnia lub bezglutenowa)
* 1 łyżeczka sody
* Ok. 3 łyżki kakao
Mokra masa:
* 1 szklanka mleka roślinnego
* 2 łyżeczki octu jabłkowego
* 100 ml oleju
* 3 łyżki masła kokosowego
* 150 g daktyli
* 2 lub 3 banany
* maliny i borówki według uznania
* 2 lub 3 banany
* maliny i borówki według uznania
Wykonanie:
~ Do szklanki z mlekiem dodajemy 2 łyżeczki octu , na parę minut odstawiamy na bok
~ W miseczce dokładnie mieszamy olej razem z masłem kokosowym
~ Daktyle chwile gotujemy we wrzącej wodzie żeby zmiękły,a później miksujemy na gładką masę.
~ Do oleju z masłem dodajemy mąkę przesianą przez sitko,sodę,kakao, mleko z octem i daktyle.Wszystko dokładnie mieszamy.
~ Na dno foremki wykładamy banana pokrojonego w plasterki, na banana masę czekoladową, na masę czekoladową układamy gęsto maliny i borówki,a później znów przykrywamy masą czekoladową.
~Całość pieczmy w piekarniku ustawionym na 180 stopni bez termoobiegu, na ok. 30-40 minut
Na ciasto można zrobić polewę czekoladową z dodatkiem mleka kokosowego i posypać świeżymi lub mrożonymi malinami :)
~ Na dno foremki wykładamy banana pokrojonego w plasterki, na banana masę czekoladową, na masę czekoladową układamy gęsto maliny i borówki,a później znów przykrywamy masą czekoladową.
~Całość pieczmy w piekarniku ustawionym na 180 stopni bez termoobiegu, na ok. 30-40 minut
Na ciasto można zrobić polewę czekoladową z dodatkiem mleka kokosowego i posypać świeżymi lub mrożonymi malinami :)
muszę wypróbować wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto :) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńCiasta dietetyczne to nie moja bajka , ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Bardzo lubię czekoladowe wypieki więc Twoja propozycja przypadła mi do gustu. Moim ulubionym przepisem ostatnio jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńpiekę je na różne okazje ale i na co dzień, kiedy mam ochotę na coś słodkiego , albo kiedy chcę coś własnoręcznie przygotować na drugie śniadanie do pracy. Polecam!