Składniki:
* 300g suchej fasoli adzuki
* 1 marchewka
* kawałek pora ( część biała)
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki zmielonego słonecznika
* 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
* 1 łyżka sezamu do posypania pasztetu
* garść pokrojonej natki.
* 2 jajka
* sól, szczypta kozieradki, pieprz ziołowy lub biały, szczypta kminku rzymskiego, tymianek, szczypta papryki słodkiej w proszku. Przyprawy to według uznania kto co lubi.
Wykonanie:
~ Fasolę namoczyć na co najmniej 12 godzin, najlepiej pozostawić na całą noc
~ Następnego dnia ugotować do miękkości, dodając kminku a pod koniec gotowania dodać trochę soli
~ Marchewkę i pora udusić w małej ilości wody dodając trochę masła
~ Wszystkie składniki zmielić lub wrzucić do blendera i zmiksować
~ Do masy dodać pozostałe składniki wrzucić przyprawy natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
~ Kekówkę wysmarować olejem, oprószyć sezamem, masę przełożyć do foremki, posypać obficie sezamem lub słonecznikiem
~ Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pasztet i piec ok. godziny.Jak pasztet odchodzi od blaszki tzn. jest już upieczony.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz