Przepisy

czwartek, 31 lipca 2014

Pasztet z fasoli adzuki

Pasztet z fasoli adzuki?? czemu nie ;) trzeba wszystkiego próbować, a pasztet naprawdę zasłużył na 6 z plusem :) pychota!




Składniki:

* 300g suchej fasoli adzuki
* 1 marchewka
* kawałek pora ( część biała)
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki zmielonego słonecznika
* 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
* 1 łyżka sezamu do posypania pasztetu
* garść pokrojonej natki.
* 2 jajka
* sól, szczypta kozieradki, pieprz ziołowy lub biały, szczypta kminku rzymskiego, tymianek, szczypta papryki słodkiej w proszku. Przyprawy to według uznania kto co lubi.

Wykonanie:

~ Fasolę namoczyć na co najmniej 12 godzin, najlepiej pozostawić na całą noc

~ Następnego dnia ugotować do miękkości, dodając kminku a pod koniec gotowania dodać trochę soli

~ Marchewkę i pora udusić w małej ilości wody dodając trochę masła

~ Wszystkie składniki zmielić lub wrzucić do blendera i zmiksować

~ Do masy dodać pozostałe składniki wrzucić przyprawy natkę pietruszki i dobrze wymieszać.

~ Kekówkę wysmarować olejem, oprószyć sezamem, masę przełożyć do foremki, posypać obficie sezamem lub słonecznikiem

~ Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pasztet i piec ok. godziny.Jak pasztet odchodzi od blaszki tzn. jest już upieczony.






Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz