Przepisy

czwartek, 10 lipca 2014

Fasola Adzuki w sosie pomidorowym z warzywami

Fasola Adzuki znana jest przede wszystkim z kuchni japońskiej, można ją łatwo kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo w większych sklepach. Warto ją jeść ponieważ zawiera dużo magnezu,potasu i witamin z grupy B oraz wzmacniają funkcję nerek. Jest to bardzo dobry zastępnik mięsa, a przede wszystkim jest najłatwiej strawną rośliną strączkową.



Składniki:
Na 2 porcje

* Pół szklanki fasoli adzuki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* słoik przecieru pomidorowego
* 1 łyżeczka koncentratu 
* 6 sztuk pieczarek
* natka pietruszki
* szczypta papryki słodkiej lub ostrej 
* łyżeczka curry 
* mleczko kokosowe ( według uznania, ja dałam 3-4 łyżki)
* sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

~ Fasolę moczyć w wodzie na całą noc przez minimum 12 godzin

~ Na drugi dzień odlewamy wodę w której była fasola i dodajemy trzy szklanki świeżej wody do garnka i gotujemy fasolkę przez ok godzinę.

~ Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebule z czosnkiem, następnie dodajemy papryki i pieczarki.Do podsmażonych warzyw wlewamy koncentrat pomidorowy, chwilkę dusimy na ogniu.

~ Do przecieru dodajemy koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy, podgotuj przez chwilkę wszystko.

~ Na koniec dodajemy ugotowaną fasolkę adzuki i całość dokładnie mieszamy, chwilkę jeszcze podgrzewamy.

~ Podajemy z ryżem i posypujemy natką pietruszki jak ktoś lubi ;) 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz