Przepisy

czwartek, 31 lipca 2014

Sernik z borówkami amerykańskimi

Ten przepyszny sernik zrobiłam na Taty imieniny, wyszedł bardzoooo dobry, jeśli ktoś woli słodsze serniki radziłabym nieco dodać więcej cukru,czuć było świeże borówki, które świetnie komponowały się z serem :) mniam, mniam...




Składniki:

Na spód:

* 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
* 1 szklanka mąki ryżowej
* 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
* 1 cale jajko, jedno żółtko
* pół szklanki cukru pudru brązowego
* 100g masła

Masa serowa:

* 800 g sera białego półtłustego
* 200 g jogurtu greckiego
* 1 szklanka cukru brązowego
* 1 cukier waniliowy z prawdziwa wanilią
* 5 jajek
* budyń waniliowy bezglutenowy
* 100g masła
* 300g borówek amerykańskich

Wykonanie:

~ Składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto.

~ Formę do pieczenia wyłożyć papierem.

~ Ciasto włożyć do formy i palcami wylepić spód formy.

 ~ Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 min.

~ Ser mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( lub jeśli ktoś woli to można kupić ser już gotowy do sernika taki np. w wiaderku)

~ Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia

~ Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości

~ Białka ubijamy na sztywno dodając odrobinę soli

~ Do masy serowej dodajemy jogurt miksujemy i powoli dodajemy następne składniki, utarte żółtka, masło i dalej ucieramy następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

~ Na koniec dodajemy borówki mieszamy, masę wykładamy na podpieczony spód  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do wystygnięcia..



Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Piękny Ci wyszedł z tymi fioletowymi plamami borówek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, sernik wyszedł rewelacyjny. O nietolerancji glutenu dowiedziałam się miesiąc temu, dopiero się rozkręcam w mojej nowej diecie.. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń