Składniki:
*1 tabliczka czekolady gorzkiej np. goplany jest bezglutenowa
*100 g masła
*3 jajka
*120 g cukru brązowego
*150 g zmielonych migdałów
*250 g serka mascarpone
*4 łyżki cukru pudru brązowego lub ksylitolu
*400 ml śmietany kremówki
*cukier waniliowy z prawdziwą wanilią.
Wykonanie:
~Do miski wbijamy jajka( same żółtka) wsypujemy cukier i cukier waniliowy ubijamy na puch
~w osobnej misce ubijamy pianę z białek
~ migdały mielimy w młynku do kawy
~czekoladę i masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia
Do ubitych jajek wsypujemy migdały dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło oraz ubitą pianę z białek wszystko delikatnie mieszamy.
Do foremki wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 40 min. Po upieczeniu ciasto studzimy.
~ Schłodzoną śmietanę ubijamy.Ppod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy aż powstanie puszysty krem.
~Na ostudzone ciasto wykładamy krem wyrównujemy nożem i wstawiamy do lodówki na około 2 godz.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz