Przepisy

poniedziałek, 14 lipca 2014

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Na to ciasto inspiracje zaczerpnęłam z bloga "życie bez glutenu'' Tak to ciasto mnie zasmakowało, że musiałam podzielić się z wami przepisem, oczywiście lekka modyfikacja ciasta.






Składniki:
*1 tabliczka czekolady gorzkiej np. goplany jest bezglutenowa
*100 g masła
*3 jajka
*120 g cukru brązowego
*150 g zmielonych migdałów
*250 g serka mascarpone
*4 łyżki cukru pudru brązowego lub ksylitolu
*400 ml śmietany kremówki
*cukier waniliowy z prawdziwą wanilią.

Wykonanie:


~Do miski wbijamy jajka( same żółtka) wsypujemy cukier i cukier waniliowy ubijamy na puch


~w osobnej misce ubijamy pianę z białek

~ migdały mielimy w młynku do kawy

~czekoladę i masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia
Do ubitych jajek wsypujemy migdały dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło oraz ubitą pianę z białek wszystko delikatnie mieszamy.
Do foremki wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 40 min. Po upieczeniu ciasto studzimy.

~ Schłodzoną śmietanę ubijamy.Ppod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy aż powstanie puszysty krem.


~Na ostudzone ciasto wykładamy krem wyrównujemy nożem i wstawiamy do lodówki na około 2 godz.


Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:)



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz