Przepisy

czwartek, 31 lipca 2014

Chleb bezglutenowy na maślance

Eksperymentów z chlebem, jeszcze nie dość. Dzisiaj postanowiłam zrobić chlebek na maślance, wyszedł wyśmienity naprawdę polecam.:)


Składniki:

300 g mąki MixB (Schar)
100 g mąki ryżowej
80 g mąki owsianej bezglutenowej
20 g maki ziemniaczanej
500 mln maślanki
2 łyżeczki soli
25 g drożdży
1 łyżeczka miodu
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
3 łyżki oliwy

Wykonanie:

-drożdże wraz z miodem zalewamy letnią wodą tak około 100 mln i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

- Wszystkie mąki wraz z nasionami i solą wrzucamy do miski mieszamy, wyrośnięte drożdże wraz z maślanką i oliwą wlewamy do miski i dokładnie mieszamy, jeśli masa będzie za gęsta to można dodać trochę wody.

~ Miskę wraz z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

~ Blaszkę smarujemy olejem posypujemy mąką np.owsianą wykładamy ciasto z miski wyrównujemy ciasto zmoczoną dłonią, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 20 min. do podwojenia objętości.

~ Piekarnik nastawiamy na 180 stopni wstawiamy chleb i pieczemy godzinę.

~ Po godzinie wyjmujemy chleb z brytfanki i studzimy na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz