Składniki:
300 g mąki MixB (Schar)
100 g mąki ryżowej
80 g mąki owsianej bezglutenowej
20 g maki ziemniaczanej
500 mln maślanki
2 łyżeczki soli
25 g drożdży
1 łyżeczka miodu
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
-drożdże wraz z miodem zalewamy letnią wodą tak około 100 mln i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Wszystkie mąki wraz z nasionami i solą wrzucamy do miski mieszamy, wyrośnięte drożdże wraz z maślanką i oliwą wlewamy do miski i dokładnie mieszamy, jeśli masa będzie za gęsta to można dodać trochę wody.
~ Miskę wraz z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
~ Blaszkę smarujemy olejem posypujemy mąką np.owsianą wykładamy ciasto z miski wyrównujemy ciasto zmoczoną dłonią, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 20 min. do podwojenia objętości.
~ Piekarnik nastawiamy na 180 stopni wstawiamy chleb i pieczemy godzinę.
~ Po godzinie wyjmujemy chleb z brytfanki i studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz