Składniki:
tortownica 23 cm
Na spód:
* 150 g ciastek bezglutenowych (mogą być czekoladowe albo zwykłe)
* 70 g masła
* 1 czubata łyżka kakao
Masa:
* 500 g serka mascarpone
* 170 g sera białego mielonego
* 150 ml śmietany 30 %
* pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 500 g malin
* 300 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wykonanie:
Na spód:
~ Ciasta mielimy w robocie kuchennym, dodajemy rozpuszczone masło i kakao.Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie "mokry piasek"
~ "Mokry piasek" przesypujemy do tortownicy i równomiernie rozkładamy,dokładnie ugniatając łyżką.Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa:
~ W misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy
~ Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia
~ W maszynie jednokrotnie mielimy ser biały
~ Do serka mascarpone dodajemy partiami po 1 łyżce rozpuszczonej czekolady, dokładnie mieszając
~ Do miski dodajemy 30 % śmietanę i ubijamy mikserem na wolnych obrotach aż powstanie sztywna bita śmietana.Ser biały i śmietanę dodajemy do masy czekoladowej z mascarpone wszystko dokładnie delikatnie mieszamy.
~ Wyjmujemy z lodówki spód ciasta i przekładamy 1/3 masy czekoladowej, dookoła układamy okrąg z malin jedna obok drugiej, wciskając lekko w masę, następnie robimy znów kolejne kółko w środku tylko że mniejsze.
~ Następnie wykładamy resztę masy i dokładnie rozsmarowujemy i staranie wyrównujemy.
~ Na wierchu układamy znów okrąg z malin, na wierch możemy posypać kakao lub fajnie udekorować :)
~ Sernik schładzamy przez całą noc w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz