Przepisy

poniedziałek, 14 lipca 2014

Humus z suszonymi pomidorami

Ostatnio w sklepie zakupiłam słoiczek suszonych pomidorów z dodatkiem cebulek perłowych i kaparów. Postanowiłam, że zrobię humus właśnie z suszonymi pomidorami. Humus tradycyjny bardzo lubię ale z dodatkami jeszcze nie robiłam. Wyszedł bardzo smakowity na pewno jeszcze nie raz go zrobię.



Składniki:

* 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy( może być z puszki)
* 4 suszone pomidory
* 4 cebulki perłowe ze słoiczka(niekoniecznie)
* 3 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki sezamu lub 2 łyżki pasty tahini
* 1 ząbek czosnku jak ktoś lubi może być więcej
* 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
* sól, pieprz, szczypta kozieradki, szczypta kolendry, szczypta kminku rzymskiego

Wykonanie:

- Ciecierzycę moczyć najlepiej przez całą noc, następnego dnia wylać wodę, cieciorkę wrzucić do garnka zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ( gotuje się tak około 2 godz.) pod koniec gotowania dodać trochę soli. Po ugotowaniu nie wylewać wody

- Pomidory pokroić, czosnek posiekać.

- Wszystkie składniki wrzucić do blendera łącznie z przyprawami i zmiksować, jeśli pasta będzie zbyt gęsta to dodać trochę wody tej w której gotowała się ciecierzyca.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz