Przepisy

czwartek, 31 lipca 2014

Bezglutenowe Muffiny czekoladowe z malinami

Malinki, malinki , malinki na dodatek na słodko i to z ciastem czekoladowym, pychota!! Przepis wymyśliłam sama i jest godny polecenia !! Muffiny wyszły mięciutkie i słodziutkie...a na dodatek robi je się szybko ...kubki smakowe szalały ;)



Składniki na 12 Muffin:

* Pół szklanki mąki ryżowej
* 4 łyżki mąki kukurydzianej
* 3 łyżki mąki bezglutenowej
* 3 łyżki mąki owsianej 
* 3 łyżki mąki z tapioki
* 5 łyżek wiórek kokosowych
* Garść orzechów laskowych i nerkowca
* Pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 duża łyżka kakao
* 5 łyżek ksylitolu lub cukru brązowego
* 100 ml oleju
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 100 ml mleka (można kokosowe)


Wykonanie:

~ Wszystkie mąki łączymy razem w misce

~ Wiórki koksowe i orzechy mielimy na "mąkę" w blenderze, dodajemy do pozostałych mąk

~ Do mąk dodajemy jedno jajko, cukier , jogurt, mleko, proszek do pieczenia, olej, kakao, wszystko razem mieszamy na gładką masę.

~ Do foremek muffinkowych nakładamy po łyżce masy na to małą łyżeczkę malin i przykrywamy kolejną niecałą łyżkę masy (tak aby zakryć maliny) 

~ Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekamy 25 minut 


Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek na temat diety bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń