Na spód:
* 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
* 1 szklanka mąki ryżowej
* 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
* 1 cale jajko, jedno żółtko
* pół szklanki cukru pudru brązowego
* 100g masła
Masa serowa:
* 800 g sera białego półtłustego
* 200 g jogurtu greckiego
* 1 szklanka cukru brązowego
* 1 cukier waniliowy z prawdziwa wanilią
* 5 jajek
* budyń waniliowy bezglutenowy
* 100g masła
* 300g borówek amerykańskich
Wykonanie:
~ Składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto.
~ Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
~ Ciasto włożyć do formy i palcami wylepić spód formy.
~ Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 min.
~ Ser mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( lub jeśli ktoś woli to można kupić ser już gotowy do sernika taki np. w wiaderku)
~ Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia
~ Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości
~ Białka ubijamy na sztywno dodając odrobinę soli
~ Do masy serowej dodajemy jogurt miksujemy i powoli dodajemy następne składniki, utarte żółtka, masło i dalej ucieramy następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
~ Na koniec dodajemy borówki mieszamy, masę wykładamy na podpieczony spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do wystygnięcia..
Smacznego!!!
Piękny Ci wyszedł z tymi fioletowymi plamami borówek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, sernik wyszedł rewelacyjny. O nietolerancji glutenu dowiedziałam się miesiąc temu, dopiero się rozkręcam w mojej nowej diecie.. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!