Składniki:
ok.11-12 Placków
*Pół szklanki Kaszy Jaglanej
*2 łyżki Mąki Bezglutenowej, (może być Kukurydziana lub Ryżowa)
*1,5 łyżki Mąki z Amarantusa
*3 łyżki Wiórków Kokosowych
*2 łyżki Ziaren Słonecznika
*2 łyżki Orzechów Migdałowych
*1,5 łyżki Sezamu
*Niecała jedna szklanka mleka kokosowego
*1 banan
Przygotowanie:
~Przed ugotowaniem kaszy, bierzemy sitko wsypujemy kaszę do sitka i zalewamy zimną wodą (wtedy smak kaszy nie będzie gorzki )
~Nastawiamy posoloną wodę na kaszę.Kiedy woda zawrze wsypujemy kaszę do garnka i gotujemy ok.20 minut.
~W blenderze lub młynku rozdrabniamy na "mąkę" wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, i orzechy migdałowe.Wszystko wsypujemy do miski łącznie z Mąkami, sezamem i rozdrobnionego widelcem banana.
~Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy ją do reszty składników i całość zalewamy mlekiem, energicznie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
~Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta na każdy placek.Wyrównać powierzchnię i smażyć na rumiano z obu stron, uważać z ilością oleju, ponieważ placki jaglane szybko wchłaniają tłuszcz i mogą być za bardzo tłuste.
~Na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na gorąco!
Wskazówki:
Bardzo delikatnie przekładamy na drugą stronę placuszki, żeby nam się nie rozpadły.Takie placki można robić na wiele sposobów,zamiast banana można dodać jabłko i również będzie smaczne :)
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
Nie jestem bezglutenowcem więc przyznam że spróbowałem wejść w Waszą skórę i je zrobiłem a placki okazały się natchnione :) dla finału podałem z dżemem ananasowym z Pińczowa, aby dodać czegoś równie rzadkiego i smacznego
OdpowiedzUsuń