Przepisy

czwartek, 26 czerwca 2014

Ryż z fasolą i soczewicą w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw.

Ostatnio staram się ograniczyć  mięso na moim talerzu, dlatego mam czas na wypróbowanie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i nawet nieźle mi to wychodzi :) nie dość że jest zdrowo to i pysznie!Dzisiaj postanowiłam zrobić potrawkę z ryżu dodając czerwona fasolę, soczewicę oraz parę zdrowych warzyw i na dodatek z moim ulubionym sosem pomidorowym :) Zapraszam do wypróbowania!



Składniki:

* Pół szklanki suchej czerwonej fasoli
* 1 ząbek czosnku
* pół szklanki czerwonej soczewicy
* 1 papryka czerwona
* 400 ml przecieru pomidorowego
* 2 łyżeczki koncentratu
* 1 cebuli
* 20 g pieczarek
* troszkę natki pietruszki 
* sól, pieprz, curry, kurkuma , kminek, szczypta słodkiej papryki.

Wykonanie:

~ Czerwona suchą fasolę namaczam na całą noc, na drugi dzień gotuję przez ok.45 minut.

~ Soczewicę również gotuję we wrzącej wodzie ok.15-20 minut

~ Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę, i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy przecier pomidorowy,koncentrat pomidorowy ugotowaną fasolkę i soczewicę, chwilkę zostawiamy na ogniu ok. 10 minut, po tym czasie całość doprawiamy, dodajemy natkę pietruszki i danie gotowe :) 


Smacznego!!!

1 komentarz: