Składniki:
* 300g białej fasoli
* 2 marchewki
* 2 cebule
* 2 jajka
* 3 łyżki słonecznika, dodatkowo garść słonecznika do posypania pasztetu
* 2 łyżki siemienia lnianego
* garść pokrojonego koperku
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin rzymski
Wykonanie:
- Fasolę ugotować z łyżeczką kminku, pod koniec gotowania dodać trochę soli tak do smaku.
- Marchewkę ugotować dodając łyżeczkę masła i odrobinę soli.
- Siemię i słonecznika zmielić, koperek pokroić.
- Cebulę pokroić i poddusić na łyżce oleju.
- Fasolę, marchewkę i cebulę zmiksować lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Do masy dodać pozostałe składniki wrzucić przyprawy i wszystko dobrze wymieszać.
- Keksówkę wysmarować olejem, oprószyć zmielonymi migdałami, masę przełożyć do foremki, posypać obficie ziarnami słonecznika.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić pasztet i piec około godziny. Jak pasztet odchodzi od blaszki tzn. że jest już upieczony.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz