Przepisy

sobota, 21 czerwca 2014

Pasztet z białej fasoli

To już mój drugi bezmięsny zdrowy pasztet,tym razem z fasoli i marchewki,śmiało można go podawać nawet dzieciom :) Jest naprawdę dobry!!


Składniki:

* 300g białej fasoli
* 2 marchewki
* 2 cebule
* 2 jajka
* 3 łyżki słonecznika, dodatkowo garść słonecznika do posypania pasztetu
* 2 łyżki siemienia lnianego
* garść pokrojonego koperku
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin rzymski

Wykonanie:

- Fasolę ugotować z łyżeczką kminku, pod koniec gotowania dodać trochę soli tak do smaku.

- Marchewkę ugotować dodając łyżeczkę masła i odrobinę soli.

- Siemię i słonecznika zmielić, koperek pokroić.

- Cebulę pokroić i poddusić na łyżce oleju.

- Fasolę, marchewkę i cebulę zmiksować lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

- Do masy dodać pozostałe składniki wrzucić przyprawy i wszystko dobrze wymieszać.

 - Keksówkę wysmarować olejem, oprószyć  zmielonymi migdałami, masę przełożyć do foremki, posypać obficie ziarnami słonecznika.

- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić pasztet i piec około godziny. Jak pasztet odchodzi od blaszki tzn. że jest już upieczony.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz