Składniki:
* mąka ryżowa 170g
* mąka gryczana 300g
* mąka kukurydziana 30g
* śliwki suszone 100g
* 1 łyżeczka cukru lub ksilitolu
* zakwas Quinoa 20g ( kupiony w sklepie ze zdrową żywnością)
* 2 łyżki sezamu
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 2 łyżki oleju
* ziemniaki ugotowane 100g
* 500 mln wody
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować i zemleć w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę
- Wszystkie składniki wrzucić do miski łącznie z ziemniakami, wlać ciepłą wodę dokładnie wszystko wymieszać.
- Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta ( u mnie trwało to godzinkę zanim ciasto wyrosło)
- Blaszkę o wymiarach 8x27 wysmarować olejem, oprószyć mąką kukurydzianą, można także oprószyć zmielonymi migdałami, wyłożyć ciasto z miski, wyrównać powierzchnię zmoczoną dłonią, przykryć ściereczką i pozostawić na jeszcze około pół godziny do wyrośnięcia.
- Nastawić piekarnik na 190 stopni wstawić chleb i piec godzinę czasu.
Smacznego!
Hmmm, ciekawe... Nigdy nie jadłam bezglutenowego pieczywa, ale siostra mojego C. jest uczulona, i tak sobie myślę, żeby jej zrobić przyjemność jakimś chlebkiem... Jaki byś poleciła najbardziej? :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubi śliwki to śmiało mogę polecić ten przepis, resztę przepisów na chleby bezglutenowe które również są dobre, znajdziesz w zakładce "chleb".A to jeden z moich ulubionych przepisów na chleb ----> http://mojbezglutenowyswiat.blogspot.com/2014/02/moj-najlepszy-chleb-bezglutenowy_11.html który również bardzo polecam, robię go co tydzień ;) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń