Składniki na ciasto:
* maka ziemniaczana 130g
* mąka gryczana 130g
*łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
*pół łyżeczki soli
* masło 100g
* 1 jajko
Składniki na farsz:
* łosoś w plastrach 200g
* jajka 3 szt.
* 1 cebula
* 0.5 szkl. śmietany kremówki najlepiej 30%
* 2 pomidory
* bazylia( kilka listków), sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* 1 duża kulka mozzarelli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść, jeśli będzie kłopot z wyrobieniem ciasta to można dodać trochę śmietany lub wody jak kto woli.
- Ciastem wylepić foremkę do tartej, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec około 15min.
- Pomidory sparzyć obrać ze skórki, wydrążyć miąższ a resztę pomidorów pokroić w kosteczkę.
- Mozzarellę pokroić w plastry, bazylię posiekać
-Do miski wbić jajka wlać śmietanę, wsypać przyprawy i wymieszać. Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Na podpieczoną tartę wykładamy składniki, łososia, cebulę, pomidory, mozzarellę,bazylię lekko doprawiamy solą i pieprzem na koniec zalewamy masą jajeczno-śmietanową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy od 30 do 40 minut.
Smacznego!!!
Wygląda apetycznie i na pewno super smakuje. Gratuluję i pozdrawiam, zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńA łosoś wędzony czy surowy?
OdpowiedzUsuń