Składniki:
* 2 jogurty greckie po 340g
* 2 banany
* 0.50 kg truskawek
* 1 galaretka pomarańczowa
* 1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa
* pół łyżeczki masła
* 1 łyżka zmielonych migdałów
Wykonanie:
~Tortownicę o wymiarach 21x22 wysmarować masłem i obsypać zmielonymi migdałami.
~Dno blaszki wyłożyć pokrojonymi w dość grube plasterki banany.
~Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance wody, jeśli ktoś lubi bardziej słodko to może dodać łyżkę cukru brązowego do galaretki, wszystko dobrze wymieszać.
~Do miski wrzucić jogurty i jak galaretka zrobi się zimna to wymieszać razem z jogurtem. Masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki żeby stężała. W międzyczasie rozpuścić w szklance wody drugą galaretkę.
~Sprawdzić jak masa jest już stężała to wyjmujemy z lodówki i na wierzch układamy przekrojone na pół truskawki lub całe jeśli są małe. Truskawki zalewamy ostudzoną i lekko stężałą galaretką i znów wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Warto jest zrobić ten deser jest lekki i bardzo smaczny.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz