Przepisy

poniedziałek, 3 marca 2014

Paprykarz z dorsza i makreli

Dzisiaj polecam bardzo dobry dodatek do pieczywa, czyli domowy Paprykarz Szczeciński w ulepszonej wersji :) Jest Przepyszny!!



Składniki:

*1 mały wędzony dorsz
*1 mała wędzona makrela
*1 mały słoik koncentratu pomidorowego 100 g ( można dać więcej jak ktoś lubi )
* 1 marchewka
*1 cebula
*ząbek czosnku
*1 szklanka ugotowanego ryżu
*2 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
*przyprawy do smaku sól, pieprz, papryka ostra lub słodka.

Wykonanie:

- Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 - 20 minut.
- Makrelę i dorsza rozdrabniamy na małe kawałeczki
- Cebule i czosnek kroimy drobno
- marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju wrzucamy cebulę smażymy do miękkości, następnie wrzucamy czosnek i marchewkę chwilę podsmażamy dodajemy trochę wody, żeby przykryły warzywa i dusimy do miękkości. jak marchewka będzie już miękka to dodajemy koncentrat i ketchup chwilę dusimy, następnie dodajemy ryż, rybę i przyprawy, wszystko mieszamy i dusimy do momentu połączenia się składników tak około 2 minut.

Paprykarz przekładamy do miseczki żeby wystygł i wstawiamy do lodówki, najlepszy jest po kilku godzinach jak wszystkie składniki się przegryzą.

Polecam jest naprawdę bardzo smaczny:)



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz