Przepisy

środa, 5 marca 2014

Naleśniki z mąki gryczanej

Dziś polecam naleśniki z mąki gryczanej, ładnie się smażą i co najważniejsze nie "rozwalają" się na patelni, przy przewracaniu naleśnika na drugą stronę.Nadzienie zrobiłam z pora i pieczarek,ale można podawać z serem, dżemem, pomysłów jest wiele :) Także zapraszam do spróbowania!


Składniki :

Ciasto:

* 2 szklanki mąki gryczanej
* 2 jajka
* 200 ml mleczka kokosowego (można też zwykłe krowie mleko)
* 400 ml wody
* niecałe pół łyżeczki soli
* olej do smażenia

Nadzienie:

* 1 por
* 30 deko pieczarek 

Wykonanie:

~ Wymieszaj w naczyniu mąkę gryczaną i sól,dodaj 2 jajka, mleko, i wodę, wszystko wymieszaj łyżką lub mikserem na gładką masę (masa powinna być lejąca), odstaw na 20 minut.

~ Posiekaj pora z pieczarkami i podsmaż na oleju.

~ Po tym czasie, na patelni rozgrzej olej, powoli wlej porcję ciasta na rozgrzaną patelnie, i rozlej równomiernie po całej powierzchni ciasto,jeśli ciasto od spodu się trochę przyrumieniło, przekładamy na drugą stronę.Usmażonego naleśnika przekładamy na talerz, nakładamy nadzienie i zawijamy w rulon.


Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz