Składniki :
Ciasto:
* 2 szklanki mąki gryczanej
* 2 jajka
* 200 ml mleczka kokosowego (można też zwykłe krowie mleko)
* 400 ml wody
* niecałe pół łyżeczki soli
* olej do smażenia
Nadzienie:
* 1 por
* 30 deko pieczarek
Wykonanie:
~ Wymieszaj w naczyniu mąkę gryczaną i sól,dodaj 2 jajka, mleko, i wodę, wszystko wymieszaj łyżką lub mikserem na gładką masę (masa powinna być lejąca), odstaw na 20 minut.
~ Posiekaj pora z pieczarkami i podsmaż na oleju.
~ Po tym czasie, na patelni rozgrzej olej, powoli wlej porcję ciasta na rozgrzaną patelnie, i rozlej równomiernie po całej powierzchni ciasto,jeśli ciasto od spodu się trochę przyrumieniło, przekładamy na drugą stronę.Usmażonego naleśnika przekładamy na talerz, nakładamy nadzienie i zawijamy w rulon.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz