Przepisy

poniedziałek, 3 marca 2014

Chrupkie kotleciki rybne

Rybne rybne...kotleciki i to z dodatkiem świeżego koperku, i gałki muszkatołowej!!To proste danie, które polubią także dzieci.Dobrze smakuje podane na ciepło jak i na zimno.Naprawdę polecam!!



Składniki na 7-8 kotletów :

* 40 dag filetów z dorsza (może być też inna ryba)
* 25 dag ziemniaków
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 2 łyżki posiekanego koperku 
* 4 łyżki mąki kukurydzianej
* olej 
* sól, pieprz,gałka muszkatołowa
* 1 łyżeczka majeranku


Wykonanie:

~ Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie.

~ Filety pokroić na kawałki.Czosnek i cebulę obrać i posiekać.

~ 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną rybę , podsmażyć.Ostudzić

~ Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy cebulę,czosnek, rybę, koperek, jajka, mąkę kukurydzianą, przyprawiamy.

~ Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

~ Z masy uformować niewielkie owalne kotlety, każdy obtoczyć w mące kukurydzianej ( albo zmielonym siemieniem lnianym).

~ Dość dużą ilość oleju rozgrzać na patelni, włożyć kotlety, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu.



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz