Składniki na 7-8 kotletów :
* 40 dag filetów z dorsza (może być też inna ryba)
* 25 dag ziemniaków
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 2 łyżki posiekanego koperku
* 4 łyżki mąki kukurydzianej
* olej
* sól, pieprz,gałka muszkatołowa
* 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
~ Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie.
~ Filety pokroić na kawałki.Czosnek i cebulę obrać i posiekać.
~ 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną rybę , podsmażyć.Ostudzić
~ Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy cebulę,czosnek, rybę, koperek, jajka, mąkę kukurydzianą, przyprawiamy.
~ Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
~ Z masy uformować niewielkie owalne kotlety, każdy obtoczyć w mące kukurydzianej ( albo zmielonym siemieniem lnianym).
~ Dość dużą ilość oleju rozgrzać na patelni, włożyć kotlety, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz